Novice

10.12.2018 ob 0:00
Prof.dr. Danica Fink Hafner prejemnica Zlate plakete Univerze v Ljubljani Na univerzi in njenih članicah so prvi teden decembra v okviru Tedna Univerze v Ljubljani potekali številni slavnostni dogodki, na katerih so bila podeljena priznanja in nagrade za izjemne dosežke in pomemben prispevek študentov in zaposlenih. Med priznanji, ki jih je podelil rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič, je bila prejemnica zlate plakete prof. dr. Danica Fink Hafner.

14.11.2018 ob 0:00
Prvi seminar za učitelje v okviru projekta EU@Home

V sredo, 14. novembra 2018 smo na Centru za politološke raziskave v okviru projekta EU doma – Zbliževanje EU in mladih (EU@Home) organizirali prvi seminar za učitelje. Seminarja so se udeležile učiteljice iz osmih partnerskih osnovnih šol. Glavni cilji projekta so A) zbliževanje mladih in Evrope, B) opolnomočenje EU demokratične legitimnosti ter C) spodbujanje politične participacije med mladimi. Namen projekta je razviti inovativne in po meri narejene didaktične pristope za poučevanje EU vsebin bodočim volivcem: učencem in dijakom. Projekt je sofinanciran iz programa Evropske unije Erasmus+.

V okviru seminarja so se učiteljice seznanile z aktivnostmi in dejavnostmi organiziranimi v okviru projekta, trendi poučevanja evropskih vsebin na slovenskih šolah, prihodnostjo Evropske unije ter značilnostmi politične participacije na nacionalni in evropski ravni.Arhiv novic
 
2017-10-25 17:00:00
Afganistan šestnajst let po zunanji intervenciji 2001
Fakulteta za družbene vede, Ljubljana

V sredo 25. oktobra 2017 bodo v veliki dvorani Fakultete za družbene vede potekali dogodki pod skupnim naslovom Afganistan šestnajst let po zunanji intervenciji 2001. Objavljamo dokončni program dogodka. Lepo vabljeni!


AFGANISTAN
šestnajst let po padcu talibskega režima 
Sreda, 25. oktober 2017 od 17h do 21h v veliki dvorani na Fakulteti za družbene vede

17.00-18.30 AFGANISTAN, OD VOJAŠKE INTERVENCIJE 2001 DO DANES 
Multimedijsko predavanje Boštjana Slatenška, filmskega ustvarjalca in vojnega reporterja

18.30-19.00  Odmor za kavo in afganistansko sladko in slano pecivo 

19.00-20.30 POLITIKE DO AFGANISTANA DANES: VLOGA ZAHODA, VLOGA SLOVENIJE
Okrogla miza
Voditelj: Igor E.Bergant 
Kratek uvod: dr. Danica Fink Hafner, Fakulteta za družbene vede, soavtorica knjige Teokracija: talibski režim v Afganistanu 1996-2001

Sodelujejo (navedeno po abecednem vrstnem redu): 
Ahmad Ahmadi, begunec, študent, kot tolmač sodeluje z MNZ in drugimi organizacijami v Sloveniji 
Dr. Neža Kogovšek Šalamon, Mirovni inštitut 
dr. Mojca Pešec, MORS
Jurij Rifelj, Ministrstvo za zunanje zadeve RS 
Boštjan Slatenšek, filmski ustvarjalec in vojni reporter, soavtor knjige z Danico Fink Hafner

V Afganistanu danes ni varno, saj potekajo spopadi s talibi, s posameznimi skupinami DAESH, eksplozije in smrtne žrtve so vsakodnevne resničnost. Kdo vse se vpleta v afganistanske domače razmere? Kakšni so učinki dosedanjega vpletanja zunanjih sil (vključno z zahodnimi)? Kakšna je nova politika ZDA po izvolitvi Donalda Trumpa? Ali ima EU avtonomno politiko glede na ZDA? Kakšen je aktualen premislek o vlogi Slovenije v Afganistanu danes? Ali poznamo pogled iz Afganistana na zunanje vpletanje? Kakšna so razmerja med slovenskimi zunanjimi in notranjimi politikami pri tem? 
Mapa straniKontakt